Scroll Tracking в Google Analytics: Защо и как?

Четат ли хората съдържанието на сайта ви?

Интуитивният отговор е, “Е, разбира се! Очевидно  е, че го четат! Толкова попадения по търсени думи и изрази и толкова показвания на страници…! ”

Принципно е така … но как да разберете дали хората наистина четат съдържанието? Дали са прочели цялата статия или само първия параграф или само отделни моменти от нея?

Не би ли било чудесно ако има плъгин или друго средство, чрез което да можете да си отговорите на тези въпроси и да оптимизирате своето време и разходи в писане на текстове, които не се четат толкова колкото очаквате?

Как може да се разбере по-добре колко ангажиращо за читателя е съдържанието в нашите статии? Дали наистина ги прочитат изцяло? И отговора е:

Scroll Tracking

scroll tracking

Това е плъгин, който определя гранични стойности, основаващи се на височината на страницата, след това създава и проследява събития, които настъпват когато посетител превърти (скрулира) до определена позиция в страницата (т.е. скрулирайки намалява нейната височина съответно с 10%, 25%, 50%, 75%, 90% и 100%).  Резултатите от Scroll Tracking, за всички тези събития, могат да се видят в отчетите на Google Analytics, като напр.:

Категория на събитието (Event Category):  Проследяване на превъртането (Scroll Tracking)
Действие на събитието (Event Action):<% scrolled> (10%, 25%, 50%, и т.н.)
Етикет на събитието (Event Label): (/blog/super-amazing-content/)

 

 

Как се инсталира скрипта на Scroll Tracking?

С помощта на Google Tag Manager. Стъпка по стъпка:

1. Изтегляне на контейнери за файла (JSON файл).

2. Импортиране на JSON файла в GTM. Влезте в своя собствен Google Tag Manager, секцията Администриране на сайта. От  Container options, изберете Import Container.

3. Обновяване със собствения Tracking ID. Обновяване или създаване на нов Constant Variable с името {{YOUR_GA_TRACKING_ID}} с вашия Google Analytics Tracking ID (a.k.a. UA Number).

4. Преглед & Публикуване. Използване на опциите за визуализация, за да се тества този контейнер на собствения сайт. Опитайте изпитване на всяка от събитията, за да сте сигурни, че работят правилно. Ако всичко изглежда добре, давай напред и да публикува!

Без Google Tag Manager
Изтегляне на Iscroll tracking script (in a .js file) на собствен сървър. Добавяне на външния .js файл в <head> секцията на всяка страница, на която ще се проследява за четимост на съдържание.

 

Къде може да се използва Scroll Tracking

Scroll Tracking може да се инсталира само на отделни страници в сайта. Например, вече имате страници, които вече проследявате за ангажираност (форму за попълване и публикуване или кликабъл бутони), тогава ще се обезсмисли добавянето и на този плъгин. Инсталирането на Scroll tracking на кратки страници (статии) също няма да е от голямо значение, за подобни страници с кратко съдържание по-добрият вариант е engagement timer tracking.

Използването на Scroll Tracking с други проследяващи механизми е по-ефективно

Самостоятелното използване на този инструмент няма да даде вълшебния резултат за точното ангажиране на потребителя към съдържанието на страницата. Комбинирането му с други инструменти за проследяване на потребителска ангажираност ще даде по-коректни и впечатляващи резултати.

 

Персонализирайте вашият Script!

Скрипта на Scroll Tracking  може да бъде персонализиран! Достатъчно е да промените кода вътре в HTML тага или вашият JavaScript файл, за да получите очакваните резултати.

scroll-customize

 

Честота

Можете да избирате и коригирате честотата на генерирате на резултати на база създадени събития от страна на потребителя. Можете генерирате събития въз основа на точни проценти, като 10% или 90% например. Или да генерирате регулярни резултати на базата на регулярни събития, например на всеки 25%. Ако имате
Освен това, можете да изберете да уволни основава на пиксели, стрелба, когато потребителите преминават определен праг или на определени интервали. Например, ако имате страница с безкрайно превъртане  можете да следите дълбочината на пикселите, за да разберете до къде точно потребителят е превъртял!

 

Горе у Долу

Можете също така да определите горната и долната част на областта, която искате да проследявате при превъртане с помощта на CSS селектори. Това е особено полезно, ако имате по-дълги хедъри или футери, или разширяващи се секции с коментари, които се очаква да продължат да нарастват. Чрез попълване на Top и Bottom, можете да проследявате скрулирането на потребителя в тази конкретна секция.